Boekuitdaging 2014

1. Stoner van John Williams
>> Stoner is een onwaarschijnlijk mooi geschreven roman over het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man. Een perfecte roman, zo prachtig verteld, zo schitterend geschreven en zo hartverscheurend dat hij je de adem beneemt!

2. Tekenbloed van Poppy Z. Brite

>> Dit is een thriller. Niet echt mijn genre, omdat de schrijfster weinig aan de verbeelding overlaat. Maar ik heb het graag gelezen want het verhaal zit goed en desondanks het feit dat ik het niet leuk vind als ALLES tot in detail wordt beschreven, kan ik toch alleen maar bewondering opbrengen voor de manier waarop deze schrijfster dat doet.

3. Billy the Kid en de Vampiers van Vegas/De Dood van Jeanne D'Arc van Michael Scott
>> Twee gebundelde novelles, waarvan de eerste veel leuker was dan verwacht en de tweede net het tegenovergestelde. De novelles maakten me in ieder geval nieuwsgierig om meer te lezen over deze schrijver en zijn boeken uit de wereld van Nicolas Flamel.

4. Brandlucht van Erik Vlaminck
>> Prachtig boek van een van mijn favoriete schrijvers. De vader en moeder van Elly vertellen hun verhaal, Elly zelf ook en ten slotte Linda, de dochter van Elly. Ieder van hen kijkt anders naar de gebeurtenissen, en toch hebben ze allemaal gelijk...

5. Tot het uiterste van Lesley Glaister
>> Een literaire thriller. Een apart boek en vooral het laatste hoofdstuk onderscheidt een goede schrijver van een écht goede schrijver.

6. De winterreis van Amélie Nothomb
>> Net als de andere boeken die ik van deze schrijfster las, onderscheidt ook dit verhaal zich door zijn originaliteit en bizarre verbeeldingskracht, en net zoals bij haar andere boeken moest ik even bekomen toen het uit was...

7. Eens kind, altijd kind van Diane Broeckhoven

>> Leuk boek met mooi uitgewerkte personages. Fantastisch inlevingsvermogen van de schrijfster in het hoofd van een meisje met Down-syndroom! 

8. Het sanatorium van Simon Beckett

>> Thrillers zijn niet echt mijn ding, daarom duurde het waarschijnlijk tot voorbij de helft van het verhaal voor het boek me begin te boeien. Naar mijn smaak veel te veel uitleg omtrent pathologie, maar het plot was goed. 

9. De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een IKEA-kast van Romain Puértolas

>> Deze debuutroman kocht ik louter en alleen vanwege de grappige titel. En wat een verrassing. Het boek heeft me vanaf bladzijde één geboeid en geamuseerd. Deze schrijver heeft een fijne, aparte schrijfstijl en ik kijk uit naar wat zijn volgende boek wordt.

10. Het victoriaanse huis van John Boyne

>> Griezelige roman. Spannend, boeiend en intrigerend verhaal. Goed uitgewerkte personages. Van deze schrijver zal ik zeker meer lezen!

11. Johanna, de waanzinnige van Joris Tulkens

>> Prachtig boek voor mensen die van geschiedenis houden. In deze op ware feiten berustende roman kom je veel te weten over het Spaanse hof van de 16de eeuw en het Rijk der Nederlanden. Wat eens wat anders is, na de talrijke boeken over de Engelse dynastie. Mijn complimenten aan de schrijver voor het vlot neerschrijven van zo'n gecompliceerd thema.

12. De tabaksbruid van Deeanne Gist

>> Moest het niet zo interessant geweest zijn wat betreft de leefwereld van de eerste pioniers, zou dit eerder een veredeld stationsromannetje zijn, overgoten met een christelijk sausje door een schrijfster die iets te veel naar mijn mening bijbelverzen aanhaalt... Gemengde gevoelens dus over dit boek, maar misschien dat iemand anders het wel op prijs stelt.
IK GEEF DAAROM DIT BOEK GRATIS WEG AAN WIE HET WILT.

13. De kat van de Dalai Lama van David Michie

>> Verweven in het verhaal van de kat Rinpoche worden de basisbeginselen van het boeddhisme uitgelegd. Het is een mooi verhaal, met flink wat humor. De schrijfstijl is vlot en eenvoudig. Leerzaam, maar zeker niet belerend. Ik heb zelf 2 katten en heb regelmatig moeten lachen van herkenning. Voor iemand die graag wat meer wil weten over het boeddhisme, zonder zich te moeten verdiepen in zware lectuur, is dit een aanrader. Mijn exemplaar telt in ieder geval heel wat fluo-gele passages....

14. De kindertrein van Christina Baker Kline
>> Deze roman is gebaseerd op het historische gegeven van de speciale wezentreinen, die tussen 1854 en 1929 van de oostkust naar het middenwesten van de Verenigde staten reden met duizenden weeskinderen aan boord wier lot slechts bepaald werd door het toeval.
Het boek heeft me enorm aangegrepen en met de neus op de feiten gedrukt hoevéél er  veranderd is voor kinderen in minder dan 100 jaar (in ons bevoorrechte gedeelte van de wereld). Een van de twee hoofdpersonages omschrijft ergens perfect hoe ze het was om een weeskind te zijn in die tijd: "Ik was de maatschappij tot last en niemands verantwoordelijkheid."

☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆


No comments:

Post a Comment