Boekuitdaging 2013

Zoals gezegd, zal ik de komende 7 jaren evenveel boeken lezen per jaar als het jaartal aangeeft (in een poging om mijn stapels ongelezen boeken te veranderen in stapels gelezen boeken voor ik de pijp leg, mijn laatste adem aan Maarten geef, het laatste loodje uitblaas, ...)
In 2013 moet ik dus 13 boeken lezen.

Je zal merken dat ik heel divers ben in het kiezen van boeken. Ik ga van klassiekers, over thrillers en psychologische romans, naar chicklits.
Dit is wat ik tot dusver gelezen heb in 2013:

1. De Melkweg van Bart Moeyaert
>> Bij dit boek had ik een dubbel gevoel. Ik heb het graag gelezen, maar vraag me niet waarom. Vraag me zelfs niet waarover het gaat... Zelfs vlak nadat het boek uit was, had ik je hier niet op kunnen antwoorden. Ik denk dat het me aan mijn kindertijd deed denken, in een tijd waarin kinderen tijdens de zomervakantie weinig meer deden dan buiten spelen en wat rondhangen met vriendjes en vriendinnetjes.

2. De buitenkant van Meneer Jules & Reiskoorts (bundel met 2 novelles) van Diane Broeckhoven
>> Zeker de moeite waard! Prachtig verwoord, ontroerend, herkenbaar, ...

3. Zwemfeestje van Madeleine Wickham (aka Sophie Kinsella)
>> Bespaar je de moeite. Hoe is het mogelijk dat ze als Sophie Kinsella boeken schrijft die echte pageturners zijn, en als Madeleine Wickham zo saaaaaai schrijft.

4. De Hongerspelen van Suzanne Collins
>> WAUW!! Ik had er zoveel over gehoord dat ik vond dat ik het ook eens moest lezen. Het boek had me onmiddellijk in zijn greep. De andere 2 delen wachten al op me (maar ik lees nooit dezelfde schrijver vlak na elkaar).

5. Morgen is een rivier van Lesley Kagen
>> Dit boek kwam een beetje langzaam op gang, maar werd steeds boeiender. Knap hoe de schrijfster zich in het hoofd van een twaalfjarige kon verplaatsen. Mooi verhaal! Aangrijpend.

6. Girl with a Pearl Earring van Tracy Chevalier
>> Absolute aanrader!! Ik las het in het Engels, maar het zal wel vertaald zijn. Prachtig boek in al zijn eenvoud. Vanaf de eerste zin was ik geboeid. Het gaat over het dienstmeisje Griet in het gezin van Johannes Vermeer (Delft-17de eeuw) en het ontstaan van het bekende schilderij van hem.


Alles wordt ontzettend mooi beschreven, van menselijke relaties tot de kleinste details (zoals het doen van de was). Het verveelde geen moment (ook al houd ik normaal niet van boeken met veel beschrijvingen). Ik leefde enorm mee met het hoofdpersonage en vond maar één ding jammer: dat het boek uit was!

7. Charlotte's vleugels van Bernadette McGill
>> Het verhaal wordt verteld vanuit twee (afwisselende) perspectieven.
Het eerste perspectief is dat van Maddie McGlade. In 1968 is ze een oude vrouw en vertelt ze over haar jaren als dienstmeisje van Harriet Ormond. 
Het tweede perspectief is dat van Harriet. Het situeert zich in een strafinrichting in het jaar 1892.
Het verhaal gaat over de mysterieuze dood van het vierjarige meisje Charlotte Ormond. Beetje bij beetje wordt alles onthuld om tot een choquerend einde te komen.
Wat ik bijzonder knap vind, is hoe de schrijfster de personages schetst en vooral hoe niets is wat het lijkt.

8. Ik krijg je wel van Sophie Kinsella
>> Ik koop elk boek van deze schrijfster, want voor mij is zij de top in het chicklit-genre. Dit boek is één van mijn favorieten van haar. Op momenten zo grappig dat ik luidop moest lachen. Maar het beste boek van deze schrijfster vind ik nog steeds 'Wat spook je uit'. Een echte aanrader voor wanneer je eens iets luchtiger wilt lezen, maar met toch een echt verhaal.

9. Het meisje met de glazen voeten van Ali Shaw
>> Dit is een fantastische debuutroman. De eerste 60 bladzijden had ik echt moeite om erin te komen, omdat het me niet zo boeide, maar dan kreeg het verhaal een sneltreinvaart.
Het speelt zich af in een fictieve omgeving (een noordelijke eilandengroep), waar legendes en magie samensmelten. Toch is het stevig verankerd in ons digitale tijdperk.

Het boek is inmiddels in negen talen verteld, dus dat zegt genoeg.
The New York Times schreef: Alleen iemand met een glazen hart zou niet geraakt worden door deze roman.


10. De laatkomer van Dimitri Verhulst
>> Dit boek is zeker een tien waard!
Maf verhaal (over oude man die dementie veinst als ultieme akte van verzet tegen eega en maatschappij) en schitterende schrijfstijl.

11. Le petit prince van Antoine de Saint-Exupéry
>> Gelezen in het Frans om ten volle van het taalgebruik van de schrijver te genieten.
Ik had het boek al eens gelezen als jonge tiener, maar nu als volwassene merkte ik pas de dubbele bodem van het verhaal op.

12. Met de Franse slag van Julia Stagg
>> Leuke roman over een Engels koppel dat een auberge wil beginnen in de Pyreneeën, maar gedwarsboomd wordt door de plaatselijke bevolking. Grappig, hartverwarmend, herkenbare personages en geschreven in een vlotte schrijfstijl. Veel beter dan ik er eigenlijk van verwacht had.

13. Boy van Wytske Versteeg
>> Aangrijpend boek. Heel mooi verhaal (al is mooi niet het juiste woord...). Ondanks het gebrekkige gebruik van leestekens (bewust of onbewust?) las het boek gemakkelijk. De switch van perspectief in het derde stuk, waardoor het uitmondt in een monoloog, zou ik persoonlijk niet gedaan hebben, maar het verhaal is boeiend genoeg om dit boek aan te raden.

*************************************************
*************************************************




No comments:

Post a Comment